Historie

Kortebaan Voorschoten geannuleerd vanwege hitte

De kortebaan van Voorschoten gaat vrijdag niet door. De organisatie heeft deze beslissing genomen vanwege de verwachte extreem warme weersomstandigheden.
De temperatuur kan vrijdag wel eens de 35 graden aantikken en dat is te warm voor een evenement voor mens én dier, vinden de leden van de Stichting Paardensport Voorschoten. Daarom heeft de organisatie, in samenspraak met de Gemeente, de NDR en de Kortebaanbond, deze beslissing genomen.

Belang

“Het is heel jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, zeker voor iedereen die zich het afgelopen jaar met veel enthousiasme voor dit evenement heeft ingezet. Maar we kunnen niet anders”, legt voorzitter Leo van Vliet namens de Stichting Paardensport Voorschoten uit. “De verwachting is dat de temperatuur zo hoog oploopt dat we in het belang van de paarden, de toeschouwers en de sport niet kunnen organiseren. Er zijn veel instanties die belang hebben bij een snelle beslissing. Daarom hebben wij nu al de knoop doorgehakt.”
Gerard Post Uiterweer, voorzitter van de Kortebaanbond, kan zich goed vinden in het besluit van Voorschoten om de kortebaan te annuleren. “Het wordt waarschijnlijk bloedheet. Dan is dit de enige juiste beslissing. Voorschoten kan beter nu op de noodknop drukken, dan op het allerlaatste moment.”
Vooralsnog is er geen sprake van een nieuwe datum voor de kortebaan van Voorschoten.
 

2017
 
Uitslag Voorschoten 2017:

 1. Jagger Broline – John de Leeuw 275m
 2. Contador – Bert Post 275m
 3. Obelix West – John Dekker 275m
 4. Viking Cehere – Wim van der Mespel 275m
   
  Jagger Broline en John de Leeuw winnen kortebaan Voorschoten
   
  Jagger Broline en John de Leeuw hebben vrijdag de kortebaan van Voorschoten gewonnen. De kampioenspikeur bleef met het paard uit de stal van Hans Bot en in eigendom van Stal de Groningers Contador en Bert Post voor in de finale. Voor Obelix West was het brons weggelegd. Leidschendammer Wim van der Mespel eindigde als vierde met de debuterende Viking Cehere.
   
  Het succes houdt maar niet op voor De Leeuw. De afgelopen drie jaar werd hij gekroond tot ‘pikeur voor het jaar’ en hij is hard op weg deze titel met succes te verdedigen. In Voorschoten won hij alweer zijn vijfde kortebaan van het jaar. Ook vorig jaar had hij gewonnen op de Van Beethovenlaan, toen met Barbert. Met deze ruin was hij maandag ook de beste geweest in Stompwijk.
   
  In Voorschoten kreeg Jagger Broline het niet cadeau. In de eerste omloop ging tegenstander Dario Prof twee keer van de benen, maar daarna dwongen zijn tegenstanders hem vaak tot een uiterste krachtsinspanning. Tsar de Grammont won in de tweede omloop zelfs een rit van de uiteindelijke winnaar. Contador ging in de derde omloop twee keer in galop waarna ook Obelix West in de halve finale de Zweed tot harde ritten dwong.

Prachtige finale

Uiteindelijk maakten Contador (bijgeloot na de derde omloop) en Jagger Broline er een prachtige finale van. Contador won de eerste rit, maar verloor daarna de strijd in het startvak. Twee keer was Jagger Broline beduidend sneller in de eerste meters en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Burgemeester Pauline Bouvy-Koene reikte na afloop de prijs uit aan de winnende combinatie.
 
Dat Bert Post als tweede eindigde in het gezellig drukke Voorschoten is bijzonder. De pikeur was in het verleden vaak op de kortebaan actief, maar is tegenwoordig werkzaam in Frankrijk. Sinds dit jaar is hij mede-eigenaar van Contador en wil op zijn thuisbaan in Nootdorp op dinsdag 8 augustus hoge ogen gooien. Om ‘in te komen’ op de kortebaan, reed hij vrijdag zijn paard in Voorschoten. Met succes. Hij schakelde in de eerste omloop favoriet Evison uit en was vervolgens diktevreden met de tweede plaats.
 
Foutloos

Obelix West en John Dekker reden een foutloze koers in Voorschoten. In de halve finale was Jagger Broline te sterk. In de troostfinale had de combinatie weinig moeite met de moegestreden Viking Cehere, die verrassend in de tweede omloop Blackpearl Trans R had verslagen.
 
De omzet bij de totalisator was met ruim 32.000 euro echter iets minder dan vorig jaar. Dit is mede te verklaren door het aantal starters van 21 (Lordspirit werd vlak voor de start teruggetrokken) ten opzichte van 24 in 2016.
 

Blackpearl Trans R en Evison blikvangers in VoorschotenEvison en Blackpearl Trans R zijn op papier de meest kansrijke paarden voor de kortebaan in Voorschoten, vrijdag op de Van Beethovenlaan. In totaal doen er 22 paarden mee. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.Blackpearl Trans R is het meest bekend bij de inwoners van Voorschoten. De merrie won de kortebaan als vierjarige in 2012. In 2013 en 2015 werd ze vijfde. De troef van pikeur Manon Pools heeft een starthandicap van vijf meter. Ze zal dus steeds in de achtervolging moeten. Een karwei dat aan haar wel besteed is.
Overigens is de merrie net terug van een zware peesblessure die haar ruim een jaar aan de kant hield. Twee weken geleden in Hoofddorp maakte ze haar rentree. Ze verloor in de tweede omloop, maar had laten zien dat het met de vorm wel goed zit.
 

Ervaren

Evison is ook een ervaren kortebaner. De vosruin is sinds 2013 op de kortebaan actief, maar kwam niet eerder in Voorschoten aan de start. Met starthandicap werd hij dit jaar derde in Vroomshoop. Met leerlingpikeur Micha Brouwer op de sulky mag hij het weer vanaf de basisafstand proberen. Dat biedt kansen tijdens het paardvriendelijke evenement op de Van Beethovenlaan.

Ook kampioenspikeur John de Leeuw reist af naar Voorschoten. De Hoofddorper brengt met Jagger Broline de winnaar van de kortebaan in Venhuizen aan de start. Ook rijdt hij de nog onervaren Ucostello. De Leeuw gaat net als voorgaande jaren ruim aan kop in het pikeursklassement.

Met Obelix West heeft de Stichting Paardensport Voorschoten nog een winnaar van het huidige seizoen aan de start. De ruin uit de stal van Caroline Aalbers won de kortebaan in Zwanenburg en is ook in Voorschoten kansrijk.

Voorschotense deelnemer

Rob Strik is traditiegetrouw de Voorschotense deelnemer. Hij neemt deel met Action Invit. Voor de enthousiaste eigenaartrainer geldt de Olympische gedachte. Vorig jaar zorgde hij voor een enorme stunt door kortebaanlegende Viva’s Limburgia naar huis te sturen. Leidschendammer Wim van der Mespel, tegenwoordig woonachtig in Wassenaar, rijdt de outsiders Viking Cehere en Tsar de Grammont.

De kortebaan in Voorschoten maakt deel uit van de Voorschotense Paardendagen, die duren tot en met zondag 30 juli. Tijdens de kortebaan is er volop vermaak voor de kinderen. Er is een springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden. Aan het einde van de middag (omstreeks 18.00 uur) huldigt burgemeester Pauline Bouvy-Koene de winnaars.
 

 
Barbert verdedigt titel in Voorschoten

Barbert is op vrijdag 28 juli de titelverdediger tijdens de kortebaan van Voorschoten. Op de Van Beethovenlaan strijdt een maximaal aantal van 24 paarden om de goedgevulde prijzenpot en de hoogste eer. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.De afgelopen twee jaar was Barbert de blikvanger van de kortebaan. In 2015 kon hij zijn favorietenrol niet waarmaken en eindigde als vierde. Een jaar later won de troef van Stal de Groningers glansrijk. Het was zijn vijfde zege van het seizoen. Later werd de ruin gekroond tot ‘Paard van het jaar’.

Winsomgrens

In Voorschoten passeerde hij de winsomgrens van 12.000 euro. De extra vijf meter die dat opleverde, werd tenietgedaan door leerlingpikeur Finn Verkaik op de sulky te zetten. Met een tweede plaats in Assendelft passeerde hij een volgende winsomgrens en is nu definitief opgezadeld met een starthandicap van minimaal vijf meter. Hiermee eindigde hij knap als vierde in Vroomshoop en werd hij derde in Warmond. Vooral tijdens zijn optreden in Warmond maakte hij veel indruk en lijkt een nieuwe overwinning slechts een kwestie van tijd.

Rob Strik vertegenwoordigt de Voorschotense eer op de Van Beethovenlaan. Voor de eigenaartrainer telt vooral de Olympische gedachte, al weet hij met zijn Action Invit zo af en toe te stunten. Zo wist hij vorig jaar de legendarische Viva’s Limburgia op zijn thuisbaan in Voorschoten te verslaan.

Hele weekend feest

De kortebaan vindt dit jaar los van de traditionele Paardenmarkt plaats, die een dag later wordt gehouden. Het is dit jaar het gehele weekend feest in Voorschoten waarbij de liefde voor het paard centraal staat. De kortebaan vormt de aftrap. Voor Piet van Vliet en Adri Hendriks is de editie van 2017 extra bijzonder. Zij vieren dat zij maar liefst 50 jaar deel uitmaken van het bestuur van de Stichting Paardensport Voorschoten.

Welke paarden deelnemen op 28 juli in Voorschoten, wordt bekend op donderdag 26 juli. De NDR verricht op deze dag de loting. Deze is vervolgens direct te bekijken op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt op deze website een uitgebreide voorbeschouwing met tips waarmee de bezoekers hun voordeel kunnen doen.
 

 Terugblik kortebaandraverij bij unity tv
 
2016

Barbert maakt favorietenrol waar in VoorschotenBarbert en John de Leeuw hebben donderdag met overmacht de kortebaan in Voorschoten gewonnen. De grote favoriet versloeg in de finale de verrassende Palle Spirit met Danny den Dubbelden. Casanova en John Dekker eindigden als derde voor Selim (Rick Wester).
De uiteindelijke winnaar van de kortebaan op de Van Beethovenlaan was vooraf de absolute blikvanger. Barbert is bezig aan een heuse zegereeks door Nederland. In Assendelft, Vroomshoop, Sassenheim en Warmond was hij al de beste. Nadat Barbert met twee galoppades naar huis kon in Hoofddorp waren er lichte twijfels over zijn vorm, maar daarmee maakte hij donderdag korte metten. Zonder tot het uiterste te hoeven gaan versloeg hij achtereenvolgens Cato van Egmont, Amiral d’Inverne, Zero Option Lane, Selim en Palle Spirit.

Clash

Tot een clash met tweede favoriet Casanova kwam het niet. De ruin uit de stal van Henk Hamming kreeg gedurende de middag steeds meer problemen met de startprocedure en liet zich in de halve finale verrassen door Palle Spirit. Het paard van Danny den Dubbelden vloog het startvak uit en Casanova, die weliswaar meer snelheid ontwikkelde, kon deze grote achterstand niet meer overbruggen. Casanova rekende in de troostfinale wel eenvoudig af met Selim en Rick Wester. De liefhebbers van Stal de Groningers waren niet voor het eerst de grote winnaar van de koers. Zij werden met hun paarden eerste, tweede en vierde.
De stunt van de dag in Voorschoten, waar het publiek in grote getale op de kortebaan was afgekomen, kwam op naam van Rob Strik. De liefhebber uit de wijk Noord-Hofland klopte met zijn paard Action Invit levende legende Viva’s Limburgia (winnaar in Voorschoten in 2008 en 2009). Helaas voor Strik eindigde zijn sprookje in de tweede omloop tegen Selim.
 
Beste kortebaner van 2016 aan de start in VoorschotenHet beste paard van dit kortebaanseizoen komt donderdag naar Voorschoten. Barbert won samen met pikeur John de Leeuw vier van zijn vijf starts en is daarmee de logische favoriet voor de koers over de Van Beethovenlaan. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt om 13.30 uur.Barbert is dit seizoen op snelheid nog ongeslagen. De Amerikaanse ruin won achtereenvolgens in Assendelft, Vroomshoop, Sassenheim en Warmond. Alleen tijdens zijn laatste start, eerder deze maand in Hoofddorp, ging het mis. De ruin maakte in de eerste omloop twee galoppades en kon direct naar huis. Deze laatste deelname zorgt voor één van de weinige vraagtekens bij de kansen van Barbert.
 
De enige die hem op snelheid partij kan geven, lijkt op papier Casanova met John Dekker. De ruin won dit seizoen in Utrecht en werd derde in Warmond en Stompwijk. In Warmond wist hij knap één rit van Barbert te winnen, maar was daarna direct opgebrand. Mogelijk kan ook Zero Option Lane er een mooie strijd van maken. De winnaar van het Nederlands Kampioenschap in Voorschoten, in 2014, kan op een goede dag iedereen de baas. Mede door zijn handicap van vijf meter zijn de krachten echter vaak op wanneer er aan het einde van de middag om de prijzen wordt gestreden.
 
ThuiswedstrijdPikeur Rob Strik uit Voorschoten heeft op de Van Beethovenlaan een thuiswedstrijd. Hij komt aan de start met Action Invit. In de eerste omloop treft hij levende legende Viva’s Limburgia, de winnaar op de Van Beethovenlaan in 2008 en 2009. Leidschendammer Wim van der Mespel rijdt Eluna di Quattro en Every’s wish.In totaal komen er donderdag 24 paarden aan de start in Voorschoten. Dit is het maximale aantal dat de organisatie heeft aangegeven. Waar meerdere organisaties dit jaar kampen met een tekort aan deelnemers, was het aantal inschrijvingen voor Voorschoten geen enkel probleem. Er moesten zelfs vier paarden worden uitgeloot. Een bewijs dat de trainers en pikeurs graag afreizen naar het dorp dat op 28 juli traditioneel in het teken staat van de Paardenmarkt en de kortebaan.Het complete deelnemersveld staat op www.kortebaandraverijen.nl. Hier kunnen liefhebbers later ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips lezen
 
Kortebaan Voorschoten heeft indrukwekkende erelijst

Winnen in Voorschoten, het is alleen de allerbesten gegeven. Dit blijkt uit de erelijst van de koers over de Van Beethovenlaan. Op donderdag 28 juli strijden de dravers en hun pikeurs weer om de hoogste eer. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt om 13.30 uur.
 
Paarden die winnen in Voorschoten zijn meestal geen eendagsvliegen. Van de laatste vijf winnaars zijn er nog minstens vier actief in het circuit. Alleen de winnaar van vorig jaar, Uno des Jacquets, is gestopt. De jaren daarvoor ging de winst naar Zero Option Lane (2014), Co Swagerman (2013) en Blackpearl Trans R (2012). Deze grootverdieners behoren nog altijd tot de absolute top op de kortebaan. Wyard Beuckenswyk, de winnaar van 2011, maakte onlangs na lange afwezigheid zijn rentree tijdens de kortebaan van Sassenheim. De vosruin werd sterk tweede.
 
Het huidige kortebaanseizoen wordt gedomineerd door de Amerikaanse Ruin Barbert met zijn pikeur John de Leeuw. Zij zijn na vier starts nog altijd ongeslagen. Vorig jaar was Barbert ook in Voorschoten actief en eindigde toen als vierde.

Lokale deelnemers

Waarschijnlijk zijn er op 28 juli ook lokale deelnemers. Liefhebber Rob Strik, uit de wijk Noord-Hofland, zal samen met zijn Action Invit ongetwijfeld willen meedoen op zijn thuisbaan. Daarnaast rijdt pikeur Wim van der Mespel uit Leidschendam mogelijk de nog onervaren vierjarige Fortalez Petnic van Voorschotenaar Gerrit Buitelaar.
 
De kortebaan in Voorschoten maakt deel uit van de festiviteiten rondom de jaarlijkse paardenmarkt in het dorp. Sinds 1924 wordt er officieel gedraafd in het dorp, maar vermoedelijk bestaat het evenement al langer. Bestuursleden Jan Berg en Leo van Vliet vieren in 2016 hun dertigjarige jubileum. Berg is de man van de cijfers. Van Vliet is de voorzitter van het evenement en daarnaast vice-voorzitter van de Kortebaanbond.

Leo van Vliet (l) en Jan Berg zijn al dertig jaar betrokken bij de Kortebaan Voorschoten. Foto | Marjolein Altena
 
Leo van Vliet (l) en Jan Berg zijn al dertig jaar betrokken bij de Kortebaan Voorschoten.
Voorschoten – Dertig jaar zitten ze in het bestuur van de Stichting Paardensport Voorschoten. Begonnen als commissielid, zijn Leo van Vliet en Jan Berg inmiddels respectievelijk voorzitter en penningmeester. En daar zijn ze trots op want “de Voorschotense kortebaan behoort tot de top van Nederland.” Op 28 juli wordt de Kortebaan op de Van Beethovenlaan verreden.
 
Er zijn flink wat overeenkomsten tussen voorzitter en penningmeester. Ze zijn op de dag af precies even oud en vieren dit jaar hun 70e verjaardag. Ook zijn ze beiden in 1986 begonnen. “Burgemeester De Kool was destijds voorzitter.” Beiden hebben ook een passie voor paarden. “Gekregen hoor want toen ik begon wist ik niets van de draf- en rensport”, zegt Leo. Jan daarentegen heeft zijn hele leven met paarden gewerkt. “Op de boerderij hadden we natuurlijk werkpaarden maar ik wist niets van dravers.”

Hoe het begonDe kortebaandraverij is onderdeel uit van de Paardenmarkt op 28 juli die al sinds de 13e eeuw in Voorschoten wordt gehouden. “De kortebaandraverij werd hier pas in 1924 officieel maar bestond al langer. Na de hooitijd, als de paarden werden verkocht, werden er op een paar honderd meter wedstrijden gereden tussen boerenzoons, -knechten en tuinders, vandaar de naam kortebaandraverij.”
 
Kortebaan


In Nederland worden zo’n 30 draverijen gehouden “Wat er zo speciaal aan is? De sfeer, het publiek, het wedden, de spanning”, zeggen de mannen. “Het is een heel circuit en iedereen kent mekaar. Men komt graag in Voorschoten omdat de baan hier wat korter is. Normaal 300 meter maar wij hebben 275 meter.”
Memorabel besluit30 jaar kortebaandraverijen organiseren, dat moet wel wat van een mens vergen. “Nee hoor, het is vooral leuk”, zegt Jan. “Natuurlijk ben je eind juli druk bezig maar verder is het gewoon zaak je kop bij de les te houden en te zorgen dat de cijfers op orde zijn.” Jan was in 1996 de opvolger van Jan Hendriks als penningmeester.

2015

Uno des Jacquets wint kortebaan VoorschotenUno des Jacquets en Aad Pools hebben dinsdag de kortebaan in Voorschoten gewonnen. De Franse vosruin versloeg in de finale Bella Madonna met John de Leeuw. Zenito Hanover en Andries van der Blonk werden derde voor de moegestreden favoriet Barbert met Harry Pools.
De koers in Voorschoten werd zoals verwacht een strijd tussen de oude en nieuwe generatie. De winst ging uiteindelijk glansrijk naar de nieuwe troeven. Finalisten Uno des Jacquets en Bella Madonna stonden in Voorschoten voor het eerst in de finale. Beide paarden toonden goede vorm en hoefden niet tot het uiterste te gaan om in de eindstrijd te komen. Hierin gaf het ‘voordraaien’ uiteindelijk de doorslag. Bella Madonna kon voorlangs de tweede rit nog winnen, maar kwam zowel in de eerste als de beslissende derde rit niet aan de kar van Uno des Jacquets en Aad Pools. Een mooi succes voor eigenaar Van Bruggen Stables.
EerZenito Hanover redde de eer voor de ervaren krachten. De veertienjarige ruin liep een sterke koers en bekroonde dat met het brons. Barbert had gedurende de middag al veel werk moeten verzetten en was niet meer bij machte om Zenito Hanover te achterhalen. Opvallend was dat de troostfinale werd gereden met pikeurs met de leeftijd van boven de 70 jaar.
Ondanks de slechte weersverwachtingen bleef het dinsdag grotendeels droog op de Van Beethovenlaan. Alleen in de beslissende omlopen viel er een aantal regendruppels. Het in groten getale aanwezige publiek bleef echter trouw staan langs de hekken. In totaal werd er bij de totalisator ruim 30.000 euro omgezet.
 
Drie oud-winnaars aan de start in VoorschotenDe winnaars van de laatste drie edities van de kortebaan in Voorschoten komen dinsdag op de Van Beethovenlaan om hier hun tweede zege te boeken. Blackpearl Trans R (2012), Co Swagerman (2013) en Zero Option Lane (2014) behoren nog altijd tot de kortebaantop en hebben dan ook goede kansen op de eindoverwinning. Favoriet is echter Barbert met Harry Pools.
De Stichting Paardensport Voorschoten kan trots zijn dat de laatste drie edities van hun kortebaan is gewonnen door zulke klasbakken. Blackpearl Trans R was het ‘Paard van het Jaar’ in 2012 en 2013. Co Swagerman pakte een jaar later deze titel. Zero Option Lane werd vorig seizoen in Voorschoten Nederlands Kampioen en draafde op de sprintafstand al dik 34 mille bijeen.
Dat deze drie paarden samen om de overwinning gaan strijden is geen zekerheid. Dit seizoen won Zero Option Lane in Assendelft en werd tweede in Egmond aan den Hoef. De ruin verprutste echter meerdere starts door galoppades. Blackpearl Trans R was met Manon Pools de beste in Sassenheim en op de grasbaan van de Renbaan Duindigt. Maandag kwam de supermerrie nog aan de start vanaf de magische afstand van 310 meter. In Voorschoten krijgt ze dinsdag vijf meter ontheffing omdat leerlingpikeur Danny Brouwer achter haar plaatsneemt. Daar ligt ook direct de onzekerheid. Brouwer heeft pas één keer deelgenomen op de kortebaan en zat nog nooit achter Blackpearl Trans R. Co Swagerman heeft vooralsnog een pechvol seizoen. De tweede plaats in Venhuizen is vooralsnog zijn beste prestatie.Nieuwe generatieHet kan daarom geen kwaad om voor de kanshebbers te zoeken bij de nieuwe generatie. Barbert is in Voorschoten ongetwijfeld de favoriet. Hij won dit seizoen in Vroomshoop en werd eerder deze maand nog sterk tweede in Hoofddorp. Stal Aad Pools vaardigt naast Blackpearl Trans R ook Orgoglio del Nord en Uno des Jacquets af. Paarden met veel potentie en meters voorgift. Ook Tamburini, de winnaar van de kortebaan in Warmond is erbij.Leidschendammer Wim van der Mespel behoort tot de lokale favorieten. Hij won maandag nog de kortebaan in Stompwijk. In Voorschoten rijdt hij de talentvolle Eluna di Quattro. Howings Kumpel, in Stompwijkse eigendom, doet ook mee. Hij eindigde de laatste twee edities als tweede. Voorschotenaar Rob Strik is er traditiegetrouw ook bij. Met Action Invit droomt hij van een stunt van jewelste.Meer informatieMeer informatie over de kortebaan in Voorschoten is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site is het complete deelnemersveld te vinden. Later op de dag volgt ook een voorbeschouwing met tips. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, video’s, uitleg over de sport en wedmogelijkheden te vinden. Informatie specifiek over de kortebaan in Voorschoten staat op op www.kortebaanvoorschoten.nl.

Kortebaan Voorschoten: Perfecte baan voor Stompwijkse Howings Kumpel
Howings Kumpel en Wim van Buytene gaan vol voor de winst op dinsdag 28 juli (eerste start om 13.30 uur) tijdens de kortebaan in Voorschoten. De ruin in Stompwijks eigendom verloor de afgelopen twee edities de finale op de Van Beethovenlaan. De hoogste tijd om dit jaar de ereronde te rijden.

De goede prestaties van Howings Kumpel in Voorschoten zijn opmerkelijk. Howings Kumpel behoort tot de subtop op de kortebaan en wist na zijn zege op de thuisbaan in Stompwijk in 2013 niet meer te winnen. Hij haalde nog drie keer een finale. Naast twee keer in Voorschoten, strandde hij vorig jaar ook in Lisse in de eindstrijd. Dat de baan op de Van Beethovenlaan slechts 275 meter (de korte variant van de basisafstand, veel banen hanteren 300 meter) is, is een voordeel voor Howings Kumpel. De ruin is één van de snelste paarden in de eerste meters en pakt daar zijn winst op de concurrentie. Nationaal kampioenschapVorig jaar ging de winst naar Zero Option Lane met Jaap van Rijn. De ruin pakte met deze zege het nationaal kampioenschap, dat vanwege het slechte weer werd verplaatst van 28 juli naar 6 september. Of deze combinatie ook in de editie van 2015 gaat pieken, is de vraag. De ruin presteert uiterst grillig. Er zijn dagen dat hij met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Vaker nog maakt hij in de eerste meters galoppades en vergooit hij zijn kansen. Zero Option Lane won dit jaar de kortebaan in Assendelft. Tijdens zijn laatste vier starts lag hij er direct na de eerste omloop uit vanwege galoppades.Mogelijk dat er nog meer voormalig winnaars in Voorschoten aan de start komen. Co Swagerman zegevierde in 2013 en Blackpearl Trans R in 2012. Beide paarden wonnen als jong talent, maar zijn inmiddels uitgegroeid tot heuse cracks. Ondanks hun opgelopen starthandicap behoren ze nog elke kortebaan tot de favorieten.LotingHet deelnemersveld is bekend en  direct te downloaden op de website www.kortebaandraverijen.nl. u kunt  daar ook de voorbeschouwing met tips vinden. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, video’s, uitleg over de sport en wedmogelijkheden te vinden. Meer informatie over het evenement in Voorschoten is te vinden op www.kortebaanvoorschoten.nl.

Co Swagerman favoriet tijdens NK in VoorschotenCo Swagerman start zaterdag tijdens het Nederlands Kampioenschap kortebaan in Voorschoten als de uitgesproken favoriet. De ruin verkeert in de vorm van zijn leven en wist vorig jaar ook al te winnen op de Van Beethovenlaan. De eerste start in Voorschoten valt om 13.30 uur.

Voorschoten gaat voor een herkansing. Op de oorspronkelijke datum werd de koers om het nationale kampioenschap door de belabberde staat van de baan, in combinatie met slechte weersvoorspellingen, afgelast. Het was extra wrang dat nog geen uur na de afgelasting de zon doorbrak en niet meer verdween. De Stichting Paardensport Voorschoten, dat zijn 90-jarige bestaan viert, heeft zich niet uit het veld laten slaan en organiseert alsnog de meest prestigieuze kortebaan van het jaar: de strijd om het Nederlands kampioenschap.
Vijfvoudig kortebaanwinnaar Co Swagerman start als de grote favoriet in Voorschoten. De vijfjarige ruin won dit seizoen imponerend in Bemmel en vorige week in Middenbeemster. Hoewel hij tijdens zijn laatste start het geluk had om als eerdere verliezer bijgeloot te worden, maakte hij het karwei ijzersterk af. Thomas Bos is zijn pikeur. Hij maakt zijn debuut op de kortebaan en staat direct voor de zware taak om de hoge verwachtingen waar te maken.

Titelverdediger

Succesvol zijn op de kortebaan brengt ook een nadeel met zich mee. Wanneer de paarden meer dan 18.000 euro hebben verdiend, krijgen ze te maken met een zogenaamde starthandicap. Dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk, maar geheel kansloos zijn zij zeker niet. Zo zegevierden Zero Option Lane, Andrea Swagerman en Viva’s Limburgia dit jaar al met vijf meter extra in het startvak. Yankee Attack won weliswaar dit seizoen al drie keer, maar deed dit telkens vanaf de basisafstand. Vast staat dat deze paarden in Voorschoten mee strijden om de prijzen.
John de Leeuw is hard toe aan een overwinning. Met Prince of Moor en Anabaa Blue heeft hij twee deelnemers die met een hoge klassering in Voorschoten niet verrassen. Aad Pools, de huidige kortebaankampioen, wist dit seizoen nog niet te winnen, maar heeft met Edo Venus en Iper Flying twee klasbakken voor zijn kar. Ruud Pools, de koploper in het pikeursklassement, start met de talentvolle Chaman Rapida. Ton Jeu verdedigt zaterdag zijn titel. Vorig jaar won hij verrassend tijdens het NK in Warmond, zijn enige kortebaanzege tot dusver.

Lokale favorieten

Leidschendammer Wim van der Mespel komt aan de start met Air France en Selim. Met laatstgenoemde won hij in IJmuiden. Dat huzarenstukje herhalen wordt in dit sterke veld lastig. Rob Strik verdedigt de Voorschotense eer. De eigenaartrainer werd dit jaar al twee keer vijfde met Action Invit. De ruin, toen gereden door Cees Imming, heeft voldoende snelheid maar is zeker niet de gemakkelijkste. Hoewel Action Invit een grote outsider is, droomt Strik ongetwijfeld van de stunt van zijn leven.  Howings Kumpel, met eigenaren uit Stompwijk, maakt een ongelukkig seizoen door. Vorig jaar won de ruin zijn thuiswedstrijd in Stompwijk en werd hij tweede in Voorschoten. Een herhaling van deze prestaties zou een verrassing zijn.

 UITSLAG Kortebaandraverij Voorschoten – zaterdag 6 september 2014
 

1 – Zero Option Lane (8r) – Jaap van Rijn – Vrienden van Wim van Schaik   280
2 – Howings Kumpel (12r) – Bijgeloot – Wim van Buytene – Hymia BV   275
3 – Zenito Hanover (13r) – Frans van der Blonk – Stal Assendelft   275
4 – Chaman Rapida (5r) – Ruud  Pools – Smit en de Wolf Belastingadviseurs BV 270
5 – Selim (8r) – Wim van der Mespel – Stal De Groningers     275
5 – Edo Venus (5r) – Aad  Pools – P.P. Aleman  275
 
Totalisator
1e omloop winnend € 26,80 plaats € 6,70  € 11,00 € 11,8
-winscore (0 foutief) € 761,40
2e omloop winnend € 8,30 plaats € 2,20 € 5,10 € 7,00
-winscore (0 foutief) € 14,50
3e omloop winnend € 4,80 plaats € 3,80 € 3,90
4e omloop winnend € 3,40 plaats € 1,60 € 2,60
Duo € 193,80 Trio € 7.059,30
 

Zero Option Lane Nederlands Kampioen in Voorschoten
Zero Option Lane en Jaap van Rijn hebben zaterdag verrassend toegeslagen tijdens het Nederlands Kampioenschap in Voorschoten. De ruin had een dag waarop alles lukte en versloeg zijn tegenstanders steeds met speels gemak. Howings Kumpel, de trots van Stompwijk, werd samen met Wim van Buytene tweede voor Zenito Hanover (Frans van der Blonk) en Chaman Rapida (Ruud Pools).

Het Nederlands Kampioenschap kortebaan liep de afgelopen jaren regelmatig uit op een grote verrassing. Dat was zaterdag niet anders. De favorieten sneuvelden vroegtijdig en outsiders streden om de prijzen. Zo verloor Co Swagerman met de debuterende Thomas Bos van Howings Kumpel in de tweede omloop en ging vlak daarvoor ook Iper Flying eruit tegen stalgenoot Edo Venus.
Grootverdieners

Zero Option Lane, één van de grootverdieners in het circuit, hoorde vooraf niet tot de kanshebbers. De ruin koerst vanwege zijn winsom met een starthandicap van vijf meter en een leerlingpikeur. De negentienjarige Jaap van Rijn heeft sinds een kleine twee maanden de eer om met deze klasbak te starten. Hoewel Zero Option Lane nog regelmatig zijn klasse liet zijn, strandden zijn laatste starts vaak vroegtijdig.
 
In Voorschoten liet de ruin weer eens zien hoe goed hij is. Achtereenvolgens Cunera Beuckenswyk, Tiberius, Edo Venus, Zenito Hanover en Howings Kumpel hadden geen schijn van kans. Toch werd het nog even spannend toen Howings Kumpel in de finale de leiding nam na een te vroege start van Zero Option Lane. Nadat Howings Kumpel een galoppade maakte in rit twee, besliste Zero Option Lane de kamprit zonder problemen in zijn voordeel.
 
Gelukkige middag
Howings Kumpel had een gelukkige middag in Voorschoten. Zo profiteerde hij van de moeizame starts van Co Swagerman en volgde na een nederlaag tegen Zenito Hanover in de derde omloop een bijloting. In de halve finale verraste hij de moegestreden Chaman Rapida waardoor hij net als vorig jaar de finale op de Van Beethovenlaan mocht rijden. Helaas voor pikeur Wim van Buytene en zijn Stompwijkse achterban was ook nu de tweede plaats het hoogst haalbare. Leidschendammer Wim van der Mespel werd met Selim vijfde. Voorschotenaar Rob Strik verloor in de eerste omloop van favoriet Iper Flying met Aad Pools.
 
2014 » NK kortebaan in Voorschoten naar 6 september!
 
vrijdag 8 augustus 2014 10:01

Voorschoten had net als 15 jaar eerder de eer om het Nederlands Kampioenschap te organiseren. Dit vanwege het 90-jarig bestaan van de stichting. Helaas viel 28 juli volledig in het water. De extreme regenval in de ochtend en de slechte weersvoorspellingen voor de middag zorgden ervoor dat de staat van de baan gevaarlijk was voor paard en pikeur. Extra zuur was het dat het snel na de afgelasting droog werd en de zon zelfs ging schijnen.
In eerste instantie leek het bestuur in Voorschoten de moed op te geven. Toen de ergste teleurstelling te boven was, kwam er toch een omslag. “Wij gunnen het publiek en de sponsoren hun kortebaan. Bovendien was het eeuwig zonde om de kans om het Nederlands Kampioenschap te organiseren, te laten schieten”, vertelt voorzitter Leo van Vliet. “In samenspraak met de NDR en de Gemeente Voorschoten zijn we uiteindelijk uitgekomen bij zaterdag 6 september. Wij hervatten vol goede moed en zin onze voorbereidingen.”
 
KORTEBAAN VOORSCHOTEN AFGELAST
 
2014 » KORTEBAAN VOORSCHOTEN AFGELAST
 
maandag 28 juli 2014 12:37
 
 

 
Helaas is de kortebaan van Voorschoten, waarin gestreden zou worden om het Nederlands Kampioenschap, afgelast. De baan was na de hevige regenval dusdanig slecht dat de veiligheid van de deelnemers niet kan worden gegarandeerd.
 
In de Media
29 juli 2013
 
Co Swagerman en Frans van der Blonkhebben maandag de kortebaan in Voorschoten gewonnen. In de finale klopte de combinatie de winnaars van Stompwijk, Howings Kimpel en Wim van Buytene, Yankee Attack en John de Leeuw eindigden als derde voor de verrassende Nico Diamond en Andries van der Blonk.

Het was de tweede seizoensoverwinning van Co Swagerman. Eerder was de ruin met Assendelfter Van der Blonk al de beste in Wognum. Daarna was de ruin op zoek naar de juiste vorm. Te vaak maakte hij een galoppade en werd hij vroegtijdig uitgeschakeld.
 
In Voorschoten vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Gedurende de koers kreeg hij vele zware ritten, maar liet hij de galoppades meestal achterwege. De finale was helaas een deceptie. Howings Kumpel, die na Stompwijk opnieuw een sterke koers liep, kon in de eerste rit geen partij bieden. In de tweede rit ging hij te vroeg van start, waardoor Co Swagerman een vervroegde ereronde kon lopen.
 
Opvallend
De kampioensstal van Aad Pools kwam opvallend niet bij de laatste vier. Totofavoriet Viva`s Limburgia (winnaar in Voorschoten in 2008 en 2009) strandde in de tweede omloop tegen Yankee Attack. Ton Jeu, verliezend finalist in Stompwijk, moest in de tweede omloop opnieuw zijn meerdere erkennen in Howings Kumpel. Blackpearl Trans R, de winnaar van vorig jaar, verloor in de derde omloop van Co Swagerman.
 
De Voorschotense Jacques Straver kwam met zijn outsiders Wonderful en Tapis Volant niet door de eerste omloop heen.

De weekkrant – juli 2012 – Kortebaandraverij spectaculair schouwspel
 
Uitslagen van de afgelopen jaren
2013
•    1. Co Swagerman
•    2. Howings Kumpel
•    3. Yankee Attack
•    4. Nico Diamond
 
2012
•    1. Blackpearl Trans R
•    2. Zephir
•    3. Gilbert C.R.
•    4. Artic Challenge

2011
•    1. Wyard Beukenswijk
•    2. Ipse lb
•    3. Unreal Dragon
•    4. Romeo Sound

2010
•    1. Ulliano Way
•    2. Wala Alki
•    3. Gilbert C.R.
•    4. Volann d’Orange

2009
•    1. Viva’s Limburgia
•    2. Sonice
•    3. Utah Alki
•    4. Neeroson

2008
•    1. Viva’s Limburgia
•    2. Ubina Limburgia
•    3. Donna Napoli
•    4. Kaizarda Laurelton

2007
•    1. Panky Neyenrode
•    2. Enchanter
•    3. Caretto As
•    4. Dream Way

Oprichting
In 1924 is het Comité paardensport opgericht en deze is voortgekomen uit het bestuur van de Koningin Wilhelminavereniging, waarvan toen de heer D.J. van Cuilenburg voorzitter was. De oprichter van het Comité Paardensport was de heer Jan Waaijer en hij zat in het bestuur van de Koningin Wilhelminavereniging. Bij de rondvraag van een van deze vergaderingen vroeg Jan Waaijer aan de voorzitter of het organiseren van een draverij zou kunnen bijdragen om het Koninginnefeest op 31 augustus wat te verlevendigen. Aangezien de koninginnefeesten in die jaren op een laag pitje stonden, antwoordde de voorzitter hiertegen geen bezwaar te hebben ‘als het maar buiten de verantwoordelijkheid van de kas ging, want de kas van de KWV was meestal leeg’.

In het eerste notulenboek staat heel nauwkeurig beschreven de ‘Oprichtingsvergadering eener harddraverij vereeniging in Voorschoten’. De heren Waaijer en Schrama (de heer Gerrit Schrama, die enige jaren later een heel bekende wethouder zou worden en zelfs ere-burger van Voorschoten) vinden 14 medestanders en daarvan bezoeken er 10 de oprichtingsvergadering op 17 juni 1924 in de huiskamer van hotel Deurloo. In een nek aan nek race met ieder 9 stemmen waren er twee kandidaten voor het voorzitterschap: Waaijer en Schrama. In onderling overleg werd J. Waaijer voorzitter en G. Schrama secretaris. Als penningmeester werd gekozen A. Verboon.

De harddraverijvereniging mocht dan wel opgericht zijn, maar voordat de eerste bestuursvergadering gehouden mocht worden, diende er goedkeuring te komen van de belangrijkste man in Voorschoten en dat was onbetwist burgemeester E. Vernede. `De heeren Waaijer en Verboon nemen op zich voor de eerste bestuursvergadering toestemming te vragen bij den Heer Burgemeester, daar zonder toestemming en medewerking van genoemde Heer verdere werkzaamheden overbodig zouden zijn’, aldus bet notulenboek. Tragisch is dat op de dag van die oprichtingsvergadering bij een lid, Maarten Romijn, de hooi- en stroloodsen langs de Papelaan in vlammen opgaan. De voorzitter van de Koningin Wilhelminavereniging D. van Cuilenburg, tevens raadslid, doet ook een goed woordje bij de burgemeester en Vernede deelt mee dat hij zeer ingenomen is met het voorstel voor een draverij, zegt alle medewerking toe en wenst de comitéleden veel succes. Voorzitter Waaijer kon tijdens de eerste bestuursvergadering, wederom in de huiskamer van Hotel Deurloo, meedelen dat het comité geheel zelfstandig zou zijn, maar dat het een goede verhouding zou hebben met de KWV, zodat vanaf 1924 de ringrijderij voor rekening van de KWV door het nieuwe comité werd verzorgd. Die ringrijderij werd dus een draverij.

De eerste draverij werd gehouden voor bedrijfspaarden op 3 September 1924 op het weiland van A.C. Dijkman aan het eind van de Wijngaardenlaan. Daar staan nu de zgn. KLM-woningen. De huurprijs van het weiland bedraagt F. 50.-, maar bet bestuur verwacht dat bij tegenvallend bezoek door middel van handjeklap ook F. 40,- voldoende zal zijn. Inmiddels is er een ‘Regelement der Harddraverij Vereeniging afdeeling der KWV te Voorschotcn’. Dat reglement wordt in de vergadering van 15 juli 1924 luid en duidelijk voorgelezen door G. Schrama. Tijdens die vergadering wordt besloten het inleggeld vast te stellen op F. 2,- en de entree voor leden van de KWV vast te stellen op F. 0,25 en voor niet-leden op F. 0.50. Ook wordt overwogen om reclame toe te staan tijdens de draverij. Tot grote vreugde stelde notaris Boom een bedrag van F. 10,- beschikbaar voor de aankoop van de prijzen. Voorzitter Waaijer ging daarna enige bezoeken afleggen bij de notabelen van Voorschoten en zo werd een voor die tijd behoorlijke prijzenpot gemaakt. De hoofdprijs was F. 40,- ,de 2de prijs F. 25,-, 3de prijs F. 15,- en verder waren er nog enige troostprijzen. Gemeente-opzichter, de heer Turion ontwierp een mooie baan op het weiland van Dijkman en op 28 augustus om 19.00 uur werd in Hotel Deurloo de inschrijving gehouden. Onder die deelnemers is ook de heer Riethoven. Hij schrijft in met een paard en de comiteleden menen zeker te weten dat hij niet voortdurend een bezitter van een paard is geweest. Zijn inschrijving is strijdig met artikel 10 van het reglement.

Artikel 10 luidt: ` De paarden, welke men wilt doen mededingen moeten minstens 14 dagen in eigendom zijn van den eigenaar en naar genoegen zijn van het Bestuur en ouder zijn dan 3 jaar.’

De inschrijvingscommissie gaat druk aan het vergaderen en besluit de heer Riethoven mee te delen dat zijn paard niet mee mag lopen. Daarop zegt J. Dijkman , dat hij zijn paard nog maar 13 dagen in eigendom heeft en hij zich dan ook moet terugtrekken. Omdat het maar een dag te kort is, wil de commissie daar niet moeilijk over doen. Maar ja, een reglement is er om nageleefd te worden. Gelukkig komt dan, volgens het notulenboek, de heer W. Lekkerkerker met het schitterende voorstel om de draverij te splitsen in Handelspaarden en Bedrijfspaarden. Dat voorstel was zo ‘schitterend’ omdat inmiddels gebleken was dat er meerdere paarden ingeschreven waren, die nog geen 14 dagen in eigendom bij de inschrijvers waren. Nu konden alle paarden meelopen. De volgende moeilijkheid meldde zich al: Hoe moet het nu met het prijzengeld’? Gelukkig was de heer Dijkman Sr. zo welwillend een theekast met theeservies als 2de prijs voor de Bedrijfspaarden beschikbaar te stellen.
Omdat het ook niet ondenkbaar was, dat zich tijdens de draverij moeilijkheden konden voor doen, werd de heer B. den Elzen uit Stompwijk aangetrokken als scheidsrechter.

Op 3 September 1924 was dan de grote dag. In de Achterweg, thans Schoolstraat, stond de muziek van de harmonie gereed en zoals gezegd wordt: als alles meeloopt dan wordt het een optocht en dat werd het dan ook. Achter de muziek komen drie rijtuigen, elk bespannen met twee paarden. In het eerste rijtuig waren gezeten de Burgemeester, de voorzitter van de Koningin Wilhelminavereniging en de voorzitter van het comité Paardensport. In de twee volgende rijtuigen zaten de overige leden van het comité Paardensport. Ze zijn allemaal gekleed in het zwarte pak met de hoge hoed op. Achter de rijtuigen komen de 16 aangespannen paarden, die om t hardst zullen gaan draven. Daar achter loopt een hele grote groep Voorschotenaren. Bij het weiland van Dijkman aangekomen, zien de hoge gasten dat het 'zwart' van de mensen is. Dat is al een heel grote opluchting voor penningmeester A.Verboon. Hij kan dus na afloop heel veel kwartjes gaan tellen. Keurmeester is de aangetrokken scheidsrechter B. den Elzen uit Stompwijk. De feestelijke stemming werd nog verhoogd door het heerlijke weer. Gestart werd met de draverij voor de Handelspaarden. De uitslag is: 1. Riethoven , 2. Dijkman. 3. Lekkerkerker en 4. Schmal. Bij de Bedrijfspaarden: 1. Dijkman, 2. Van Vliet, 3. Grundeken, 4. Mooijman, 5. Hooijmans Sr. De troostprijzen gaan naar Dijkman en Van Santen. De notulist G. Schrama pent neer:Over het algemeen word er goed gereden en had alles een goed verloop, hoewel de commissie nog een abuis maakte met de verdeling, maar dit is haar niet ten kwade te duiden, daar alle leden nog enigszins leken waren. Na afloop werden de prijzen uitgereikt door de voorzitter van de KWV. D.van Cuilenburg. Nadat onze Zeer Geachte Heer Burgemeester zijn waardering had uitgesproken en dank had gebracht aan het bestuur van de KWV voor het prachtige idee dat zij had gevormd en de moeilijke werkzaamheden welke zij daaraan had gedaan zulk een Harddraverij te organiseren. (de woorden door onze Geachte Heer Burgemeester gesproken, waren nou niet zo precies op zijn plaats, daar het Bestuur van de KWV er bijna niets aan heeft gedaan, maar de Commissie der Harddraverij al deze zorgen en moeiten had gedragen) Daarna is de Commissie de inwendige mensch wat gaan versterken in gezamenlijke kring in een lokaal van Hotel Deurloo en na afloop ging ieder zijn eigen weg om de avond in feestelijke stemming door te brengen.’ Onder de notulen van 3 September 1924 staan de handtekeningen van voorzitter J. Waaijer en secretaris G. Schrama.

De volgende vergadering der Hardraverij Commissie wordt op dinsdag 31 maart 1925 in Hotel Deurloo gehouden. Aanwezig zijn 9 leden en G. Schrama schrijft: `De secretaris leidde de vergadering voor zover dit nodig was en deelde met de andere leden zijn leedwezen over het verlies van onzen Voorzitter en oprichter der vereeniging, den WelEdele Heer J.J. Waaijer, daar hij voor de vereeniging een groote steun was, daar hij steeds het zijne heeft bijgedragen om de eerste draverij zoo goed mogelijk te doen slagen.’

Met algemene stemmen wordt tot nieuwe voorzitter gekozen de heer J.J. Dijkman. Deze voorzitter heeft een goede stempel gedrukt op het comité, want onder zijn leiding is het comité uitgegroeid tot een hecht, eensgezind vriendencomité. Dijkman bleef voorzitter tot 1950 en overleed in 1952.

Op weg naar erkende draverij.
Hoewel het gehele dorp uiterst tevreden was over het verloop van de eerste draverij in 1924, ontdekken de bestuursleden van de Paardensport al heel snel dat er heel veel verbeterd moet worden. Allereerst zijn de financiën een knellend probleem. Voorgesteld wordt daarom in juni 1925 dat ieder lid F. 10,- stort bij de penningmeester om zo een reservefonds te maken. Alle leden gaan akkoord en zo komt er een reservefonds van F. 130,-. Met een aanbevelingsbrief van Burgemeester Vernede worden enige kapitaalkrachtige Voorschotenaren bezocht en ook de twee Voorschotense Boerenleenbanken. Dat brengt nog een aardig bedrag op. Vanuit Stompwijk komt het bericht dat het noodzakelijk is dat het comité zich gaat aansluiten bij de Nederlandsche Harddraverij en Renvereeniging. Deze vereniging zou de `wilde’ draverij in Voorschoten wel eens kunnen verbieden. De NHR heeft heel wat noten op haar zang, maar tenslotte wordt er toch overeenstemming bereikt. In Voorschoten mag dan een draverij gehouden worden met paarden, geregistreerd of ongeregistreerd, die nog nooit elders een prijs hebben gewonnen en het totaal aan prijzen mag niet hoger zijn dan F. 99,-. De datum voor de eerstkomende draverij wordt vastgesteld op woensdag 2 September 1925 in overleg met de Koninklijke Wilhelminavereniging. Besloten wordt tijdens die draverij een verversingstent, een ijscowagen en een fruitwagen toe te laten. Per advertentie in de Voorschotensche Krant via de heer Bins worden gegadigden opgeroepen zich te melden. Er komen vele aanmeldingen. De verversingswagen wordt gegund aan G. Vermeer voor F. 41,50, de ijscowagen aan J. Blom voor F. 7,50 en de fruitwagen aan G. Blom voor F. 6,-. De heer G.G. IJperlaan mag voor F. 115,- de baanwerkzaamheden verrichten. Er wordt een smid gezocht, die tevens bekwaam is in het plakken van banden van een sulky. Ook wordt besloten een Autobus te later rijden vanaf het Haagsche Schouw naar de baan van de draverij. De exploitant is de heer Lunenburg uit Leidschendam en hij heeft er F. 10,- subsidie voor over. Op dinsdag 1 September worden 13 Bedrijfspaarden en 20 paarden voor de aanmoedigingsdraverij ingeschreven.

Op de dag van de draverij laat het weer het een behoorlijk beetje afweten Een sterke zeewind en zware regenbuien in de morgen. In de middag wordt het weer wat beter. Het blijft wel koud, maar het is in ieder geval droog. Meester M. Lakeman zorgt met zijn Laurentiusharmonie voor passende muziek van twee uur tot zes uur. Stijf van de kou komen de comitéleden rond acht uur in de avond in Hotel Deurloo voor een warme hap en een drankje.
Op 17 September komt het Harddraverijcomité Paardensport weer bijeen in Hotel Deurloo. Tot grote vreugde kan de penningmeester meedelen dat de draverij een batig saldo opgeleverd heeft van honderd gulden en 12 1/2 cent. Het reservefonds van F. 130,- behoefde dus niet aangetast te worden.

In de dertiger jaren slaat het economisch verval in Nederland toe. Deze jaren gaan de geschiedenis in als de `crisistijd’. De vergadering van het harddraverij comité Paardensport in hotel Deurloo in juni 1936 wordt geopend door voorzitter J.J. Dijkman en die spreekt volgens secretaris G. Schrama zijn genoegen uit, dat al is er de laatste 5 jaren geen vergadering geweest, alle leden van ‘Paardensport’ gelukkig nog in leven zijn. Dan komt het verzoek van de Koningin Wilhelminavereniging om tijdens koninginnedag een demonstratie te geven van de rijvereniging en een hittenrace. Dat wordt een succes. De vergadering staat ook stil bij het vertrek van burgemeester E. Vernede en de komst van burgemeester M.F. Berkhout, een jongeman die enthousiast overkomt. In de vergadering van 5 augustus 1938 deelt voorzitter Dijkman mee dat hij een gesprek had met de Edelachtbare Heer Burgemeester. Hij heeft in dat gesprek doen blijken, dat hij zich gepasseerd heeft gevoeld, daar ‘Paardensport’ van de Koningin Wilhelminavereniging geen verzoek heeft ontvangen om medewerking te verlenen tijdens de komende festiviteiten. De penningmeester deelt mee dat de spaarpotten, die geplaatst zijn bij de leden, een aardig bedragje gaan opleveren. In februari 1939 wordt tijdens de vergadering meegedeeld dat de Koningin Wilhelminavereniging liever zelf alles wil organiseren omdat die vereniging de baten van de demonstraties niet kan missen. Alle activiteiten op het gebied van de sport met paarden worden dat jaar afgelast in verband met de ‘Mobilisatie’. Met uitzondering van de paarden op de boerderijen, worden alle paarden gevorderd ten behoeve van het leger. Het enige dat het comité nog doet, is het organiseren van de jaarlijkse uitgaansmiddag. De penningmeester heeft F. 86,61 in kas en daar moet nog bijgeschreven worden de rente van het reservefonds, dat berust bij de Boerenleenbank.

In mei 1940 wordt Nederland overvallen door Duitsland, toch komt het comité ‘Paardensport’ nog bijeen in juni 1941 in Hotel Deurloo en gaat het comité met de dames ook nog een middagje naar Den Haag. Het aantal leden bedraagt 12. Op 20 april 1942 wordt er nog een keer vergaderd en daarna is de eerst volgende vergadering in juli 1945.

In mei 1946 wordt na een gesprek met burgemeester C. van der Hoeven, die graag de Paardenmarkt weer in oude luister wil herstellen, besloten in te gaan op het verzoek om in de middag van de 29ste juli een demonstratie door de Paardensport te geven. Als terrein wordt gekozen het weiland van de familie Hooijmans achter de huisjes van Adegeest en de muziek zal worden verzorgd door de St. Laurentiusharmonie. Medewerking wordt verleend door de Landelijke Rijvereniging Koningin Emma en een vereniging met Shetlandpaardjes. Ook in 1947 worden er tijdens de Paardenmarktdag weer demonstraties gegeven. Die festiviteiten worden eerst afgeblazen vanwege de ernstige toestand in Nederlands Indië, maar vinden tenslotte toch doorgang.

In 1948 krijgt het comité Paardensport geen gelegenheid een demonstratie te geven vanwege de landelijke Koninklijke Jubileumfeesten.
Tijdens de jaarvergadering in maart 1949 wordt besloten om weer een draverij voor boerenpaarden te organiseren. Die boerenpaarden mogen uit heel Zuid-Holland komen. In de vergadering van 9 mei 1949 neemt J. Dijkman om gezondheidsredenen afscheid als voorzitter en hij wordt opgevolgd door W. Lekkerkerker. Er wordt door de overheid geen toestemming gegeven voor het houden van een wilde draverij, zodat besloten wordt een kortebaandraverij te organiseren met geregistreerde paarden. Al het materiaal nodig voor de kortebaan wordt gehuurd bij ‘Nooit Gedacht’ in Stompwijk. Voor de draverij op het weiland van C. van Bohemen worden 23 paarden ingeschreven, waarvan er 21 aan de start komen. Er wordt gereden volgens het Reglement van het Draf- en Renwezen in Den Haag. Een succesvolle draverij, alleen niet financieel. De totale uitgaven waren F. 2.544,75 en de ontvangsten F. 2.128,30,-, waaronder begrepen F.10,- ontvangen van M. den Hollander (Ome Tinus) omdat hij een fietsenstalling mocht inrichten. Geen paniek, de penningmeester int tijdens de vergadering alvast de contributie ad F. l,- per lid. De feestavond schiet erbij in, maar daarvoor gaan leden en hun vrouwen naar het circus in Scheveningen.

De uitgaansdag naar Marken en Volendam loopt behoorlijk uit de klauwen. De heer Romein deelt mee dat het bedrag dat gestort was door de leden niet toereikend is geweest. Er was F. 420,- en de kosten waren F. 532,50. Alle leden trekken hun portemonnee en het bedrag wordt aangezuiverd door ieder F. 4,- te laten betalen. Besloten wordt ook een carrousel te organiseren voor rijverenigingen. Daarvoor worden kleine prijsjes en medailles beschikbaar gesteld. Jo Lekkerkerker als instructeur krijgt een bijzondere medaille ter waarde van F. 10,- . Tijdens de jaarvergadering in april 1951 wordt de heer J.J. Dijkman, oud-voorzitter, herdacht, die kort daarvoor overleden is.

In 1952 stelt voorzitter W. Lekkerkerker voor om maar weer eens een draverij te houden, maar hij voelt er niets voor om daarna weer ieder lid F. 25,- tot F. 30,- bij te laten passen. De draverij moet gewoon geld opleveren. Inmiddels gaat het ook niet echt goed met de baan op het weiland van C. van Bohemen. De gemeente heeft plannen om het gehele weiland te gaan bebouwen. Tot vreugde van alle leden wordt vernomen dat de gemeente bereid is om de Prins Bernhardlaan gratis te laten gebruiken voor de draverij.

De kortebaandraverij in 1952, voor het eerst op de Prins Bernhardlaan roept duidelijk het onheil van de weersgoden af. Op papier was het allemaal prima geregeld. De bezoekers zouden F. 2,- per persoon betalen, maar door het slechte weer waren er bedroevend' weinig belangstellenden. De ontvangsten bedragen F. 1.663,02, de uitgaven F. 2.838,24. Aangesproken wordt het reservefonds ad F. 570,- en de leden worden hoofdelijk aangeslagen voor F. 38,01. Dan komt de grote vraag:Moet er in 1953 weer een draverij gehouden worden?’ Alle leden zijn het eens dat indien er geen draverij gehouden wordt, het comité zich dan maar moet opheffen. Dat wil niemand. De leden tasten weer in hun geldbuidel en er komt een nieuw reservefonds van F. 750,-.
In 1953 overlijdt voorzitter W. Lekkerkerker en secretaris G. Schrama wordt tot voorzitter gekozen en B. den Elzen tot secretaris.

Paardensport hoort erbij.
Mochten tot in de vijftiger jaren vele dorpelingen het comité Paardensport nog zien als een clubje agrariërs, dat graag bezig was met alles dat met de paardensport te maken had, dat veranderde snel in het besef dat het comité een duidelijke verrijking was van het dorpse leven en niet meer gemist kon worden. Met de belangrijkheid voor het eigen dorp, kwam ook de erkenning door de Nederlandse Draf- en Rensport. De kortebaandraverijen werden goed georganiseerd, zodat ook belangrijke wedstrijden in Voorschoten verreden konden worden zoals het kampioenschap van Zuid-Holland. De relatie met de Koningin Wilhelminavereniging brokkelde geheel af’. Het comité had geen steun meer nodig, het dorp had het comité nodig. Het gemeentebestuur zag ook de belangrijkheid van het comité in en toen burgemeester L. de Kool met pensioen ging liet hij zich gaarne strikken als voorzitter van het comité. Ook kwam er toen een goede relatie met het Paardenmarktcomité.
Hoewel het comité steeds een vriendenclub van mannen was, was het toch door al de jaren heen een bijzondere vrouwvriendelijke vereniging. De jaarlijkse uitgaansdag met de echtgenotes, was steeds een belangrijk onderdeel van het jaarprogramma. Naast de kortebaandraverij was er ook ruimte voor andere zaken, mits er maar minstens een of meerdere paarden bij werden betrokken.
In 1956 valt er in de maand februari een behoorlijk pak sneeuw. Het comité besluit een wedstrijd ringrijden met arrensleden te organiseren. Op 15 februari wordt eerst de echtgenote van burgemeester C.J. van der Hoeven per arrenslede van huis gehaald en zij neemt deel aan deze romantische wedstrijd, terwijl de burgemeester zelf de openingrit verzorgt. Het festijn trekt veel belangstelling. Onder de kale bomen van de Voorstraat klingelen de belletjes van de opgetuigde paarden en arrensleden. Er zijn 7 deelnemers. De 1ste prijs gaat naar mevrouw Saraber, de echtgenote van de bekende dominee met als koetsier de heer A. van Santen; 2de prijs mevrouw Lekkerkerker met koetsier haar echtgenoot en de 3de prijs mejuffrouw W. van Os met koetsier de heer W. Rodenburg.

In 1982 wordt gevierd `700 Jaar Marktrechten’. In 1282 verleende graaf Floris V het dorp Voorschoten marktrechten. Tijdens die viering is het comité Paardensport inclusief de dames van de heren gehuld in de klederdracht uit de tijd van de bekende graaf. De schoonheidsprijs tijdens deze marktfeesten in 1982 gaat dan ook zeer terecht naar het comité Paardensport omdat met name de voorzitter, oud-burgemeester L. de Kool, zo uit het geschiedenisboekje weggelopen kan zijn.

Vanaf 1952 tot 2003 werden de draverijen steeds gehouden op de Prins Bernhardlaan, daarna schoof de locatie een klein stukje op naar de van Beethovenlaan. Sinds 2005 is ook de naam iets gewijzigd, het comité werd een stichting en staat het nu bekend als Stichting Paardensport Voorschoten.

In 2006 traden de heren Jan Waaijer, Jaap Wassenaar en Jan van Santen af, tijdens de jaarvergadering werden deze heren gehuldigd voor hun jarenlange inzet en benoemd tot erelid van de stichting Paardensport Voorschoten.

De begroting van de draverij kan allang niet meer op de achterkant van een sigarendoos gepend worden. Het gaat niet meer om enkele honderden guldens, maar om een veelvoud daarvan in euro’s!. Dat vereist kennis niet alleen over de paardensport, maar ook financieel.
Gebleven is echter de vriendschap onder de comitéleden en dat zorgt ervoor dat Voorschoten jaarlijks een kortebaandraverij heeft, die gehouden wordt met bekende dravers uit geheel Nederland met pikeurs, die eveneens grote bekendheid hebben.

Met dank aan Joop Peeters