Nieuws

Helaas kunnen wij ook dit jaar vanwege de corona maatregelen de kortebaandraverij niet door laten gaan.

Viking Cehere verrast met winst in Voorschoten

Viking Cehere heeft zaterdag enigszins verrassend de kortebaan van Voorschoten gewonnen. De ruin versloeg samen met pikeur Micha Brouwer Blackpearl Trans R (Manon Pools) in de finale. Het was de tweede kortebaanzege van de troef van trainer Berry Schwarz en eigenaresse mevrouw Kleijweg. De laatste keer was al bijna twee jaar geleden.

In 2017 debuteerde Viking Cehere op de kortebaan, toevalligerwijs in Voorschoten. De ruin deed het direct naar behoren. Hij eindigde knap als vierde. Na drie wat mindere starts, won hij vervolgens met vijf meter ontheffing de kortebaan in Lisse. Daarna bleef het echter lang stil. Zijn seizoen van 2018 mislukte volledig op de kortebaan. In twee starts kwam hij niet door de eerste omloop.

Vorige maand keerde hij terug op de kortebaan, beter dan ooit. In Warmond eindigde Viking Cehere direct als tweede. Daarna stond hij opnieuw lang aan de kant om in Voorschoten weer terug te keren. Het werd voor hem een succesvolle middag. Achtereenvolgens versloeg hij Evison, Gerson Boko, Simoni’s Natural, Fip Junior en Blackpearl Trans R.

Levende legende

Met Blackpearl Trans R pakte een levende legende in Voorschoten het zilver. De merrie won zeven jaar geleden als vierjarige al op de Van Beethovenlaan. In totaal boekte ze maar liefst twaalf zeges op de kortebaan. Tegenwoordig heeft ze meer moeite met de starthandicap van vijf meter. Ze kan nog steeds starten als de beste, maar heeft het na een paar harde ritten wel gehad. Zaterdag rolde ze lekker door de koers en bereikte redelijk fris de eindstrijd. Hierin was ze niet opgewassen tegen de uiteindelijke winnaar.

Fip Junior eindigde bij zijn debuut direct als derde. De hengst heeft meer dan 100 verschillende eigenaren, een initiatief van Kortebaandraverijen.nl. Maar liefst tien daarvan zijn woonachtig in Voorschoten. Zij behaalden eerder dit seizoen al goede resultaten met Gaya Vip en lijken nu met Fip Junior een nieuwe topper te hebben. In de troostfinale won de troef van John Dekker van Chief One, het paard dat favoriet en Nederlands Kampioen Doc Holiday in de tweede omloop had uitgeschakeld. In de eindfase had Chief One het beste wel gegeven en profiteerde Fip Junior.

Nieuwe datum

De kortebaan in Voorschoten wordt normaal verreden op de laatste vrijdag van juli, als onderdeel van de Voorschotense Paardendagen. Dit jaar moest de Stichting Paardensport Voorschoten in overleg met de SNDR het evenement echter afgelasten vanwege de hitte. Gelukkig werd er met 17 augustus een nieuwe datum gevonden. Bij de tweede poging was er veel publiek en het bewolkte weer was goed voor zowel paard als publiek. De omzet bij de totalisator kwam nog niet in de buurt van het lokale record, maar was met 30.068,50 euro vrij behoorlijk.

Nederlands kampioen Doc Holiday favoriet in Voorschoten

De kersverse kampioen van Nederland Doc Holiday start zaterdag 17 augustus als de favoriet in Voorschoten. De negenjarige ruin van trainster Natasja Sprengers, voor de eerste keer dit seizoen gereden door Manon Pools, won dit jaar al drie kortebanen en steekt in een uitstekende vorm. De aanvang van de koers over de Van Beethovenlaan is om 13.00 uur, de eerste start valt om 13.30 uur.

Aan belangstelling geen gebrek in Voorschoten. De koers stond in eerste instantie gepland op vrijdag 26 juli, maar werd door de aanhoudende extreme temperaturen afgelast en verplaatst naar zaterdag 17 augustus. De nieuwe koersdatum blijkt goed in de planning te vallen bij veel trainers; maar liefst 34 combinaties hebben zich voor de koers over de Van Beethovenlaan ingeschreven. Omdat er maar plaats is voor 24 deelnemers, moesten tien combinaties worden uitgeloot.

Van die 24 combinaties steekt Doc Holiday met kop en schouders boven de rest uit. De Duitse sprinter van Stal Meiden van Assum won eerder dit seizoen in Assendelft en Venhuizen en schreef twee weken geleden voor de tweede maal op rij het kampioenschap van Nederland op zijn naam. Door een ongelukkige start vergooide Doc Holiday dinsdag zijn kansen in Bemmel, maar dat verandert niets aan zijn kansen in Voorschoten. Wie de koers wil winnen, zal de beste sprinter van de afgelopen twee jaar uit moeten schakelen.

Outsiders

Aan kansrijke outsiders geen gebrek in Voorschoten. Chief One liep dit seizoen al enkele ereplaatsen bijeen, maar wist nog geen enkele finale te halen. De afstand van 275 meter spreekt in zijn voordeel en daarom lijkt de vijfjarige ruin de voornaamste uitdager van de favoriet. Ook van Lordspirit mag het nodige worden verwacht. De hengst had bijna drie jaar nodig om tot volle wasdom te komen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende sprinter. In Stompwijk kwam hij tot een derde plaats, in Santpoort wist hij zelfs de eindstrijd te halen.

Samen met Doc Holiday en Lordspirit is Viking Cehere de enige deelnemer in Voorschoten die eerder dit seizoen een finale haalde. Dat was in Warmond, waar de tienjarige ruin uiteindelijk het onderspit delfde tegen Panic Launcher. De pupil van trainer Berry Schwarz is snel, maar maakt ook gemakkelijk een fout. Zonder deze galoppades doet hij mee om een klassering.

Kortebaan Voorschoten naar zaterdag 17 augustus

De Stichting Paardensport Voorschoten heeft een nieuwe datum gevonden voor de vorige week afgelaste kortebaan. Op zaterdag 17 augustus wordt er nu gekoerst op de Van Beethovenlaan. Omdat er die dag niet op de langebaan wordt gekoerst, houdt de organisatie weer het ‘normale’ aanvangstijdstip van 13.00 uur aan. De eerste start valt om 13.30 uur.

De kortebaan had vorige week vrijdag de aftrap moeten zijn van de Voorschotense Paardendagen. Het was echter dusdanig heet dat de organisatie besloot dat het voor mens en dier beter was om het evenement af te gelasten.

Het was al de derde keer in zes jaar tijd dat dit gebeurde. In 2014 legde regen in de ochtend voor de koers de baan blank. Begin september werd er alsnog een nieuwe datum gevonden. Vorig jaar ging de kortebaan ook niet door. Ook toen was het te heet om te koersen. De organisatie slaagde er toen niet in om een nieuwe datum te vinden.

Kortebaan Voorschoten ook dit jaar afgelast

De kortebaan vrijdag in Voorschoten gaat niet door. De Stichting Paardensport Voorschoten heeft woensdagmorgen dit besluit genomen in verband met de verwachte hitte.

“Er wordt gesproken over code oranje”, legt voorzitter Leo van Vliet het besluit uit. “Dan is het onmogelijk, voor zowel mens als dier, om een kortebaan te organiseren. Wij betreuren dit besluit zeer, maar hebben geen andere keuze.”

Teleurstelling

Het is een flinke teleurstelling voor de organisatie, omdat ze vorig jaar al een zelfde besluit hebben moeten nemen. Ook toen was de hitte de oorzaak. In 2014 werd de koers al eens verplaatst, omdat door regen in de ochtend voorafgaand aan de kortebaan het zand van de baan was gespoeld. De kortebaan, waarbij werd gestreden om het Nederlands Kampioenschap, werd toen verplaatst naar september. Vorig jaar werd er geen nieuwe datum gevonden voor de kortebaan.

De Stichting Paardensport Voorschoten heeft hoop dat het dit jaar wel lukt. “We hebben de SNDR gevraagd om de data waarop we eventueel kunnen koersen. Met deze lijst gaan we vervolgens kijken wat er mogelijk is. We moeten echter eerst deze teleurstelling verwerken.”

Kortebaan Voorschoten verlaat vanwege koersen in Wolvega

De kortebaan in Voorschoten begint dit jaar ruim twee uur later dan gebruikelijk. Omdat veel pikeurs eerder op de dag verplichtingen hebben op de drafbaan in Wolvega is het officiële aanvangstijdstip verplaatst van 13.00 uur naar 15.00 uur. De eerste start valt omstreeks 16.00 uur. De koers over de Van Beethovenlaan vindt plaats op vrijdag 26 juli en vormt daarmee de aftrap van de Voorschotense Paardendagen.

Voor de organisatie is het te hopen dat de weersomstandigheden op deze dag gunstig zijn. De afgelopen jaren zat het ze niet mee. In 2014 werd het Nederlands Kampioenschap na hevige regenval afgelast en uiteindelijk verplaatst naar september. Vorig jaar vond er zelfs helemaal geen kortebaan in Voorschoten plaats vanwege de extreme hitte.

Bijzondere deelnemers

Voorschoten zal extra hard juichen voor de paarden van de Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl. De redactie van deze website heeft twee paarden gehuurd en alle liefhebbers de kans gegeven om voor een ‘klein’ bedrag een aandeel nemen. Iets meer dan honderd mensen zijn op deze aanbieding ingegaan, waarvan er maar liefst tien uit Voorschoten komen. Ook een aantal bestuursleden van de Stichting Paardensport Voorschoten heeft voor eigen rekening een aandeel in de paarden Emi van Jip en Gaya Vip. De eerste won vorig jaar de kortebaan in Warmond. Gaya Vip is nieuw en heeft zich al goed laten zien met een vijfde plaats in Sassenheim.

Pikeur Rob Strik rijdt een thuiswedstrijd in Voorschoten. Hij heeft dit jaar de beschikking over de paarden Pompano Mick en Rockson Fair. Zij moeten zich allebei nog bewijzen. Drie jaar geleden zorgde Strik voor een stunt van jewelste door met zijn Action Invit de legendarische Vivia’s Limburgia te verslaan op de Van Beethovenlaan.

Weddenschap

Wie een weddenschap wil plaatsen, doet er wellicht verstandig aan om te gaan voor de paarden van Stal de Groningers. Initiatiefnemer Michel Roggen won de afgelopen twee edities in Voorschoten met respectievelijk Barbert (2016) en Jagger Broline (2017). De eerste is nog steeds op de kortebaan actief. Nieuwe troeven als Chief One, Panic Launcher, Archange de Jiel en Calvados Chess kunnen bij deelname ook in de gaten gehouden worden.

In het huidige seizoen, waarin vier kortebanen zijn verreden, heeft Doc Holiday nog het meeste indruk gemaakt. De ruin won twee keer in even zoveel starts. Vorig jaar was de pupil van de Meiden van Assum maar liefst vier keer de beste en pakte daarmee de titel ‘paard van het jaar’. Lindsey Pegram won vorig jaar de pikeurstitel, onder andere door de successen van Southwind Raptor, Calistokingsdeep en Eliot Charisma. Ook dit jaar heeft zij deze absolute klasbakken tot haar beschikking.

Deelnemers

Welke paarden deelnemen op 26 juli in Voorschoten, wordt bekend op woensdag 24 juli. De NDR verricht op deze dag de loting. Deze is vervolgens direct te bekijken op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt op deze website een uitgebreide voorbeschouwing met tips waarmee de bezoekers hun voordeel kunnen doen. Meer informatie over het evenement, dat wordt omlijst door meerdere activiteiten voor kinderen, is te vinden op www.kortebaanvoorschoten.nl.
———————————————————————————————————————————–

En groot nieuws! De Voorschotense Paardendagen gaan worden bijgeschreven in de Nationale Inventarisatie Immaterieel Erfgoed.

Daarmee wordt de ‘vaste dag’ van 28 juli losgelaten. In 2017 verlengde de organisatie van de Paardenmarkt, in samenwerking met de Stichting Kortebaan Voorschoten, het feest van één dag naar een heel weekend. De kortebaan vindt op vrijdag plaats, de Paardenmarkt op zaterdag en de seniorendag op zondag. Dit jaar is de kortebaan op 26 juli.